11 Temmuz 2012 Çarşamba

Sevda Gül Memleketim Tokat Gazetesi Röportajı

Türkülerimizin; GÜLÜ Sevda GÜL





Öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için, teşekkür ederim. 
—Bana bu imkânı verdiğiniz için, ben size teşekkür ederim. 
—Sevda Gül’ü araştırdım, yanılgım varsa düzeltiniz? Et yemiyorsunuz. Yemeklerden; taze fasulyeyi, renklerden; siyahı, hayvanlardan; at ve köpeği, taşıtlardan; otobüsle seyahat etmeyi, dostluklardan; menfaat içermeyeni, tercih ediyorsunuz. Beğendiğiniz huyunuz, titizliğiniz. Beğenmediğiniz ise az konuşuyor olmanız. En sevdiğiniz türküler; Gönül gel seninle muhabbet edelim- En güvendiğiniz insanlar; aileniz, Doğru mu? 
— Hepsi doğru. İnanın çok şaşırdım. Sizi kutluyorum.. 
—Teşekkür ederim. Sorularımıza, başlayalım mı? 
—Memnuniyetle. 
—Sevda Gül kimdir? Müzik hayatınıza nasıl başladınız? 
—1987 yılında, Tokat, Reşadiye “Adatepe” köyünde dünyaya geldim. Annemle, Babam ben daha 6 yaşındayken, ayrıldılar. Onların ayrılmalarıyla, türlü zorluklarla karşılaştım. Umutlarım, hayallerim, bir gün doğup, bir gün batarken, hayat da bir şekilde de devam ediyordu. Engelleri aşmam, hayata tutunmam ve kendi ayaklarımın üzerinde durmam gerekiyordu. Karanlıkları aydınlatan güneş, elbet bizi de aydınlatacak ve ısıtacaktı. Bana bu zor günlerimde yardımcı olan, bir aile oldu. Kuzey ailesine; Sezai Kuzey’e, Gülten Kuzey’e mihnetlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Her zaman güler yüzleri ve sonsuz destekleri ile yanımda oldular. Sağ olsunlar, var olsunlar. Ayrıca üzerimde emeği olan, dinleyicilerime de teşekkür ediyorum. Öğrencilik dönemlerimde; öğretmenlerim, sesimin güzel olduğunu keşfetmişlerdi. Onlara türküler söylerdim. Beni, zevkle dinlerlerdi. Okul gecelerinde, özel günlerde, bayramlarda sahne alırdım. Yine, 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramında, öğretmenlerimiz tarafından, yapılacak etkinlik için, birkaç arkadaş görevlendirilmiştik. Arkadaşlarım türkülerini söylemiş, sıra bana gelmişti. Türkümü söylediğimde, salonda büyük bir alkış koptu. Övgü ve beğeni aldım. O alkışlar ve beğeni, belki hayatımın kırılma noktası olacaktı. Bu arada, Sezai ağabey (Sezai Kuzey) Reşadiye’de, ses sistemleri işini, aynı zamanda da yöresel sanatçılarımızın, ses kayıtlarını ve albümlerini yapıyordu. Benim sesimin güzelliği, dikkatini çekmiş. Onların da, böyle bir sese ihtiyacı varmış. Yöresel sanatçılarımızdan (Kemancı Hüseyin’in) albümüne, bayan vokalist arıyorlarmış. Teklif ettiler, ben de kabul ettim. Böylelikle sanat hayatıma ilk adımımı attım. 
–Neden Türk Halk Müziğini seçtiniz? 
—Küçük yaşlarımdan beri, sazın sesi beni hep etkilemiştir. Ayrıca; sevgiyi, aşkı, ihaneti ayrılığı, hasreti, zenginliği, yoksulluğu, acıyı, üzüntüyü hayata dair ne varsa, türkülerde gördüm, hissettim ve yaşadım. Benim tarzım bu dedim. THM, benimsedim, sevdim ve gönül verdim. 
—Sevda Gül, gerçek adınız mı? 
—Evet, bu soruyla çok karşılaşıyorum. “Sevda Gül” gerçek adım. 
—Kaset ve albümleriniz var mı? Albüm yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? 
—Evet, dört albümüm var. Onun dışında yüzü aşkın, müzik kayıtım bulunmaktadır. TRT kayıtları da bunun içersinde. Dinleyenlerimden, çok beğeni alıyorum. Onlara layık olabilmek içinde, seçilecek türküyü titizlikle inceliyorum. Seçilen eseri önce benim özümsemem ve beğenmem lazım. Yapımcıdan, kullanılan çalgı aletine kadar, özen gösteriyorum. Yeni albüm çalışmalarımız var. Bittiğinde, değerli sevenlerimle paylaşacağım. 
—Bir enstrüman çalıyor musunuz? 
—Evet, çalıyorum, fakat yeterli görmüyorum. 
—Bir sanatçı olarak mutlaka siz de müzik dinliyorsunuzdur. Hangi müziği ve sanatçıyı dinliyorsunuz? Örnek aldığınız bir sanatçı var mı? 
—Kulağa hoş gelen bütün müzikleri ve yorumu güzel olan her sanatçıyı dinliyorum. Mihrican Bahar’ı ve Sebahat Akkirazı kendime örnek alıyorum. 
—Sanatçı olmasaydınız, ne olmak isterdiniz? 
—Sanatçı olmasaydım; çocuk gelişimi ile ilgili, ihtisas yapmayı, çocukların; zihinsel, duygusal, ruhsal ve sosyal gelişimlerini, takip etmeyi, sağlıklı bir birey olarak topluma kazandırmayı çok isterdim. Çünkü ben bunun sıkıntılarını, yaşadım. 
—Bir sanatçıda bulunması gereken üç özellik sizce nedir? 
—Bana göre; kişilik, birikim ve yetenek (ses) dir. 
—Yeni yetişen sanatçı adaylarına tavsiyeleriniz ne olmalıdır? 
—Sanatlarına; âşık, halkına; saygılı ve üretken olsunlar. 
—Sizi kime benzetiyorlar? 
—Yüz şeklimi “Zara’ya” benzetiyorlar. Yoksa ben benim. 
—Size göre bir türkünün, sözlerimi müziğimi daha önemlidir?
—Her ikisi de önemlidir. Bir bütün olarak bakıyorum. Tencere ile kapak gibi. 
—Derlemeleriniz var mı? 
—iki derlemem var. “Yol üstüne yuva yapmış karınca- Şapkayı eğdir oğlan” 
—Unutamadığınız bir anınızı bizimle paylaşır mısınız? 
—Sivas’ ta bir konser programındayız ve sıra bana geldi. Müzisyenler yerlerini aldı. Spiker beni anons etti. (Herkes beni televizyonlarda gördüğü gibi uzun ve yapılı zanneder) Sahneye çıkacağım. Sahne güvenlikçisi beni itiyor. “Çekilin oradan, şimdi Sevda Gül çıkacak” Sahneye çıkmamı engelliyor. Sevda Gül, benim diyorum. İnanmıyor. İnandırdım ve sahneye çıktım —Özürlüler ile ilgili düşünceleriniz nedir? Yardım, konserleri düşünür müsünüz? 
—Her insan bir engelli adayıdır. Bu konuda duyarlı ve yardımcı olunması gerekir. İmkânlarımız dâhilinde elimizden geleni yapıyoruz. 
—Hayatınız da, biri var mı? Yoksa Neden? 
—Hayatımda, henüz biri yok. Herhalde, beni etkileyecek biriyle, tanışamadım 
—Önümüzdeki günlerde, düşündüğünüz yeni projeleriniz var mı? Nerelerde sahne alacaksınız? —Üzerinde, titizlikle çalıştığımız, Sevenlerimizin beğenisini kazanacak ve mutlu edebilecek iki büyük projemiz var. Demlenmeye bıraktık. Tamamlandığında, sizlerle paylaşacağız. Her hafta; Salı günleri, Mahmutbey yolu üzeri “Kanatçı Arkadaş” Cuma günleri, Kartal sahil yolu üzeri “Diva Arkadaş” mekânlarında sahne alacağım. Tüm sevenlerim davetlidir. 
—Size, ulaşmak isteyen hayranlarınız, nasıl ulaşabilirler? 
—Bana, 0536 681 85 78 (menejer) nolu telefonla ulaşabilirler. 
—Sizinle birlikte olmak ve röportaj yapmak, gerçekten çok güzeldi. Teşekkür ediyorum. 
—Bana bu fırsatı verdiğiniz için ben size teşekkür ederim.

TOK-MED  Asım UZUN  Röportajıdır

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Paylaşımlarınızdan çok memmunuz , devamını bekliyoruz. Kemer otelleri olarak başarılarınızın devamını dileriz.

aykut dedi ki...

hemşerim türkü yorumlamalarınız başarılı.